Iepazīstoties ar potenciālo attiecību partneri, vai Tu piešķir lielu nozīmi otra cilvēka vecumam? Vai savā galvā esi nospraudis konkrētu vecuma rūtiņu, kurā būtu jāiekļaujas Tavam izredzētajam, piemēram, 25-30; vai 45-50 gadi? Ir cilvēki, kuri meklē jaunāku partneri, cerībā izveidot nopietnas attiecības, citi – tieši pretēji raugās pēc vecākas otrās pusītes, kurai būtu lielāka dzīves pieredze. Sabiedrībā vēl joprojām pastāv stereotips, ka vīrietim ir jābūt vecākam par sievieti, bet, vai tiešām vecuma starpība ir pamatā veiksmīgām attiecībām? Un, ja tā, tad cik lielai tai ir jābūt?

Ko saka psihologi?
Atsaucoties uz psihologu pētījumiem, nav tādas vislabākās vecuma starpības laulības jomā. Ilgtermiņā pāri, kuriem ir liela vecuma starpība (piemēram, viens ir daudz jaunāks par otru) ir mazāk apmierināti, pat, ja sākotnēji attiecības ir labas, interesantas, un viens-otru varat papildināt, iepazīstināt ar atšķirīgām sava laika aktualitātēm– filmām, mūziku, hobijiem, tad ar laiku, tieši uzskatu, interešu atšķirības var radīt lielu plaisu savstarpējā komunikācijā. Sākotnēji gan vīrieši, gan sievietes jūtas attiecībās apmierināti, laimīgi, pat gandarīti, ja ir apprecējušies ar jaunākiem partneriem, respektīvi, daudz jaunāku vīru vai sievu. Profesore Tera Makiniša (Terra MCKinnish) norāda, ka vismazāk apmierināti ir tie vīrieši, kuri ir apprecējušies ar vecākām sievietēm, turpretī – laulības dzīves sākumā laimīgi ir tie vīrieši, kuri apprecējuši jaunākas sievietes. Tajā pašā laikā – pretēji sabiedrībā dominējošajam stereotipam, ka sievietēm ir jāaprecas ar vecāku vīrieti, pētnieki norāda, ka arī sievietes jūtas neapmierinātas gadījumos, ja ir apprecējušās ar daudz vecākiem vīriešiem un izjūt lielāku gandarījumu, ja ir precējušās ar jaunākiem vīriešiem. Attiecīgi neatkarīgi no dzimuma cilvēki jūtas laimīgāki attiecībās, ja partneris ir stipri jaunāks nekā vecāks.
Uz finansiālām problēmām reaģē atšķirīgi
Tomēr pēc 6-10 laulības gadiem, lielas vecuma starpības gadījumā, pastāv risks, ka attiecībās radīsies liela plaisa. Laika gaitā cilvēkiem, kuri ir precējušies ar daudz vecāku vai jaunāku partneri, mēdz būt lielāki laulības dzīves sarežģījumi, nekā tiem pāriem, kuriem nav lielas vecuma starpības. Pētnieki domā, ka sarežģījumu pamatā ir tas, ka cilvēki reaģē citādi uz naudas problēmām.
 
Kā norāda profesore Tera Mackiniša (Terra MCKinnish): “Mēs skatījāmies, kā pāri mēdz reaģēt uz negatīviem attiecību satricinājumiem, īpaši pētījām tos gadījumus, kuros viņi saskarās ar ekonomiskām problēmām, mājsaimniecības finansējuma pasliktināšanos. Mēs secinājām, ka tajos gadījumos, kad pāriem ir liela vecuma starpība, saskaroties ar naudas līdzekļu problēmām, rodas lielākas savstarpējās sadzīves problēmas, nekā tiem pāriem, kuriem ir maza vecuma atšķirība.”
Jo lielāka vecuma starpība, jo atšķirīgāki uzskati un lielāka šķiršanās iespēja. Tāpat svarīgi atcerēties, jo lielāka ir vecuma starpība, jo atšķirīgāki viedokļi par tādiem svarīgiem jautājumiem kā bērni un izdevumu paradumi. Laika gaitā šīs atšķirības rada lielas plaisas attiecībās. Saskaņā ar Emorijas Universitātes (Emory University) pētījumu Atlantā, jo lielāka ir vecuma starpība, jo pastāv lielāka šķiršanās iespēja. Analizējot 3000 cilvēku, šajā pētījumā tika konstatēts, ka pāriem ar piecu gadu vecuma starpību šķiras par 18% biežāk nekā pāri, kuriem ir pavisam neliela vecuma starpība, piemēram, līdz 2 gadiem. Interesanti, ka šķiršanās skaits pieauga līdz 39%, ja pārim ir 10 gadu vecuma starpība, un līdz 95% tiem, kam ir vismaz 20 gadu starpība. Protams, vienmēr pastāv izņēmumi un sabiedrībā ir iespējams atrast pārus, kuriem ir liela vecuma starpība, bet viņiem ir ilglaicīga laulības dzīve, tomēr, saskaņā ar dažādiem pētījumiem, būtu ieteicams izvēlēties attiecību partneri savā vecumā vai ar nelielu vecuma starpību. 

Lai izdodas veiksmīgi atrast savu īsto iepazīšanās portālā Otrapuse.lv!

Informācijas avoti: spring.ogr.uk un independent.co.uk